Jak, co a podle čeho učím v ZUŠ?

26.08.2015 10:30

Výuka na kytaru má podobné zákonitosti jako výuka na jakýkoliv jiný nástroj. Základ tvoří výuka klasické kytary. Na této se žák naučí noty, které tvoří základ pro výuku hudby tak jako písmena a čísla pro výuku učiva na ZŠ. Podle této "abecedy" se učí žák hrát na kytaru, čímž si rozvijí techniku použitelnou nejen pro "klasiku", ale i pro hru podle akorových značek, která tvoří cca 30 - 40% výuky.
Výuka je uzpůsobena tak, aby probíraná látka odpovídala fyzické připravenosti ruky. Ovšem základem je mít také odpovídající velikost kytary, kterou používáme tzv. klasickou (lidově "španělku") a vhodné noty, kterých je pro výuku kytary dnes již dostatečné množství. Já v současné době používám noty od   J. Köhlera.        Dalšími notami které mi budou sloužit pro výukuku těch nejmenších je i Kytarová první třída

 Pro starší žáky lze v případě potřeby použít i jiné školy, jakým je např. škola Jiřího Jirmala

  Nezbytností pro výuku je také stolička pod nohu, nebo místo ní lze použít i podkytarník

Taktéž nesmíme zapomenout na  stojan na noty 


Pro výuku na kytaru slouží zpěvník Já písnička I. (od 1. roč.), poté II., III., IV, V

Krom toho používám další doplňující noty či technická cvičení dle nutnosti či pořeby.

 

Je možnost bezplatného zapůjčení nástroje ze ZUŠ a to na omezený čas. Pokud již jsou kytary rozpůjčovány, nebo taktéž v případě zájmu je možné odkoupit již od starších žáků některé již nepoužívané hudební nástroje a příslušenství. Např. kytary, ze kterých již žáci vyrostli nebo noty které již nepoužívají.

Součástí výuky na kytaru (i jiných nástrojů vyučovaných v ZUŠ) je též předmět hudební nauka. Tento předmět je pvinný. Lze od něho osvobodit pouze na základě závažných důvodů. Za sebe ovšem doporučuji tento přemět absolvovat. Pokud pochopíte látku v hudební nauce probíranou, dokážete tyto znalosti zužitkovat i při hře na kytaru. Co vlastně hrajete, když hrajete pomocí "akordů" vlastně poznáte přesně právě z hudební nauky (pokud budete dávat pozor). Pokud se budete chtít naučit na kytaru improizovat, tak to také zvlánete lépe se znalostí teorie. Jenom "uši" jsou v tomto případě málo.

Od 4. ročníku přibude předmět komorní, nebo souborová hra. Jde o hru s více hráči dohromady. V současné době existuje na ZUŠ několik souborů, v nichž se s hrou na kytaru může (a minimálně v jednom z nich také musí) uplatnit. Souborová nebo komorní hra je od 4. ročníku také povinná, stejně jako Hudební nauka.

 

—————

Zpět