Výuka na kytaru

26.08.2015 11:35

Jak se naučit na kytaru?

Musím si ujasnit co chci v první řadě:

Chci se naučit hrát co nejlevněji.

Rada: Kupte si učebnici pro samouky. Je ovšem dosti obtížné se v široké nabídce orientovat. Za sebe doporučuji vyhnout se školám tipu: "Základy hry rocku, blues, funky klasiky za 3 měsíce" apod. Stejně tak různým kytarovým táborům, které vám slibují totéž. Uvědomte si že výuka hry na nástroj je nadlouho a pokud se vás někdo snaží naučit všechno najednou tak v tom budete mít a) zmatek, b) důležité věci s vámi vynechá a později si je budete muset doplnit.

Kytara má jednu velkou výhodu, která se ale zároveň stává i nevýhodou.

Výhodou je, že kytara je akordický nástroj stejně jako klavír či varhany. Její podstatnou předností je přenosnost. Tím že na kytaru hraji rukama, mohu k tomu i zpívat. To jsou věci, které z kytary odjakživa činili oblíbený nástroj a proto se kytara stala poměrně rozšířenou. Nikoliv ale proto, že je lehká!!

Sám osobně nemám rád dotazy tipu: Jaký nástroj je nejlehčí či nejtěžší? Ono se to opravdu nedá dobře říct. Některý nástroj je fyzicky náročnější, některý technicky, jiný je těžký na čtení z not, jiný na ladění atd. Chci tím říct, že spousta rádoby učitelů zneužívá obliby kytary ke komerčním účelům a vydávají ony pochybné učebnice, které jsem zmiňoval výše.

 

Možná lepší varantou je výuka podle internetu, protože videoukázky jsou samozřejmě také dobrý způsob výuky. Ovšem kontrola žáka a jeho chyb opět chybí.

 

Chci se naučit hrát, ale nechci se učit noty.

A proč?

A proč ne? Copak to nelze?

Lze. Můžete se učit bez not podle učebnice pro samouky nebo i pod vedením aprobovaného učitele nebo i laika. Je ovšem třeba zmínit, že mohou nastat situace, kdy vás neznalost not začne omezovat. Spousta hudební literatury (i zpěvníků) je napsaná v notách a pokud noty znáte, můžete si písničky co vás zajímají i zahrát. Třeba jen v jednohlase. Navíc pro pochopení určitého tvoření doprovodu je lépe noty znát. Navíc to není tak těžké jak si lidé myslí.

 

Chci se naučit hrát pod vedením učitele.

Je to varianta nejdražší. Ale nejefektivnější.

Cena a kvalita výuky také ovšem záleží na různých věcech.

Pokud se chce učit na kytaru dítě školou povinné, je možné využít

a) různých udebních kroužků či soukromých škol. Nevýhodou je ovšem je skupinové vyučování. Pokud má být školné únosné nebo dokonce vyloženě levné a učitel si musí vydělat na sebe či na provoz budovy a místnosti ve které učí, ta to ani jinak nelze. Učitel tak nemá tolik času věnovat se každému žáku jednotlivě. Navíc z vlastní zkušenosti vím, že ne vždy je kvalita pedagogů tak hlídaná, tudíž často nebývá opravdu dobrá.

b) ZUŠ. Žák (respektive jeho rodiče) platí 20-30% skutečných nákladů. Zbytek je hrazen státem. To znamená, že při zachování únosného školného se může učitel věnovat žákovi individuálně, tj. kvalita výuky je nejlepší.

c) soukromý učitel se může vyplatit pokud z nějakého důvodu žák nemůže dodržovat stanovy a školní řád ZUŠ, nebo učitel či škola nemůže již vzhledem k naplněným úvazkům žáka přijmout  Je také třeba počítat s tím, že soukromá výuka, pokud má být individuální jako v ZUŠ, tak bude s největší pravděpodobností dražší.

Pokud se chce naučit na kytaru žák výdělečně činný je možné využít:

a) ZUŠ. Žák ovšem platí 100% nákladů. Tj může být školné např. 1200 Kč/měsíc nebo podobně.

b) soukromý učitel se v tomto případě vyplatí. Ptejte se ovšem po odbornosti případně po zkušenostech.

 

Vyberte si správnou kytaru

Pokud se chcete učit pod vedením zkušeného učitele, nejdříve si u něho nechte poradit s výběrem nástroje. Pokud to totiž neuděláte, je riziko, že Vám učitel řekne něco nehezkého o Vaší kytaře, kterou jste si vybrali sami pouze podle cenovky a líbit se Vám to nebude. Kytar jsou nejrůznější druhy, z nichž každý druh je vhodný pro jiný styl hry. Nehledě k tomu, že můžete koupit kytaru, která je sice levná, ale ve vyšších polohách neladí, má křivý krk, atd.

 

 

Přeji Vám správné rozhodnutí, trpělivost při hraní a povzbudivé výsledky, ať už si zvolíte z výše uvedených variant jakoukoliv.

 

 

 

 

 

—————

Zpět